Svečano otvorena Kancelarija sandžačkih obrazovnih ustanova u Petnjici

U Bošnjačkom kulturnom centru “Sandžak” svečano je otvorena kancelarija Sandžačkih obrazovnih ustanova. 

Predsjednik BKC Sandžak Almir Muratović se zahvalio na ukazanom poverenju, te najavio da će kancelarija biti mjesto na kojem će mladi željni znanja imati priliku da se upooznaju sa radom obrazovnih ustanova.

Hvala vam što ste se odazvali našem pozivu da prisustvujete svečanosti početka rada Kancelarije sandžačkih obrazovnih ustanova u BKC-u u Petnjici. Kancelarija je osmišljena da bude taj prvi info punkt za sve one koji su zainteresovani za upis srednjih škola ili za visoko-obrazovnih škola, Internacionalnog univerziteta, Fakulteta za islamske studije i medrese „Gazi Isa-beg““, istakao Almir Muratović.

Predsjednik BKZ u Crnoj Gori Hazbija Kalačnaglasio da Petnjica na ovaj način postaje središte kulturnih i obrazovnih dešavanja.

„Radostan trenutak za sve nas koji znamo šta znači širenje obrazovnih institucija, širenje i korištenje tog raspoloživog resursa instuticionalnog i povezivanja institucija u smislu afirmacije na onim prostorima na kome su te institucije manje dostupne. Bošnjačka kulturna zajednica u tom smislu ima veliku čast i svakako odgovornost i ona upravo je na tom projektu od svog osnivanja do danas a i u budućnosti da raspoložive resurse institucionalne dovede do svake tačke tamo gdje  postoje zainteresovani ljudi, svi građani ovog prostora.“, naglasio Hazbija Kalač.

Dekan Fakulteta za Islamske studije dr. Enver Gicić istakao da je ovo prilika koju do sada nisu imali a to je promoviranje znanja.

„Fakultet za islamske studije ima u svom obrazovnom sistemu pored islamskih nauka i šerijat i pravo koje realiziramo sa Internacionalnim univerzitetom i Pravnim fakultetom u saradnji, imamo smjer za pedagogiju i komunikologiju i radimo na jednom inovativnom smjeru koji će biti za islamsku ekonomiju, halal standard i islamsko bankarstvo, po čemu ćemo biti jedinstveni na prostoru cijele Evrope i Balkana, i po ovim smjerovima koji trenutno postoje smo jedinstveni i po tome smo prepoznatljjivi, na našem fakultetu studiraju studenti iz 25 država i već veliki broj njih je ponio diplomu FIS-a što je jednostavno postao i jedan međunarodno priznati fakultet.“, istakao dr. Enver ef. Gicić.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović naglasio da bez obrazovanja nema razvoja ali ni opstanka.

„Da bi radili, da bi se razvijali, neophodne su te kompetencije, ta znanja, te veštine koje čine obrazovanje i to je ona suština na kojoj moramo svi mi da radimo bilo da su u pitanju predškolske ustanove, osnovne škole, srednje škole pa i institucije visokog obrazovanja ali da bi uopšte imali tu mogućnost da se razvijamo treba nam jedna postojeća, aktivna infrastruktura kao što imamo naše medrese, FIS i naš Internacionalni univerzitet.“, kazao rektor dr. Bećirović.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević istakao da je obrazovanje stroga dužnost muslimana.

„Osnivanje ove kancelarije koja će biti spona između našeg naroda i naših ustanova je zaista veliki iskorak i definitivno radom pojedinaca i vrijednih grupa, sredine i objekti za koje možda nismo mislili da će prednjačiti u hajru i u dobru, i koje možda nisu imale predispozicije, zaista zauzimaju glavno mjesto u najelitnijim poslovvima a to je znanje, obrazovanje i kultura.“, istakao muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Prisutni su nakon svečanog otvaranje obišli i prostorije koje pored kancelarije Sandžačkih obrazovnih ustanova posjeduje BKC Sandžak, a to je Škola Kur’ana Časnog, Informatički centar kao i prostorija CHR “Hajrat”.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA 

Ostale aktivnosti