”Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati.” (Et-Tevbe, 111)

TAKMIČITI SE U ČINJENJU DOBRIH DJELA NAŠA JE VODILJA

0 +
Izgradjenih domova
0 +
Korisnika vakufskih kuhinja
0 +
Jetimi o kojima brinemo
0 +
Stipendija
CHR Hajrat

Mi smo Centar za humanitarni rad “Hajrat”, ili skraćeno – CHR “Hajrat”.

Vjera nas uči da pomažemo drugima, posebno kada su glad i neimaština u pitanju. Islam naređuje da se ljudima čini dobro. Mislim da smo jedina Islamska zajednica na Balkanu koja ima kuhinje i otvorila ih je da ne bi bilo gladnih.
Play Video

Hajrat je ustanova pri Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji

Ekonomska situacija u Sandžaku izuzetno je teška. Fabrike su zatvorene, mnoge čak i 20 godina, a nijedna pritom nije otvorena. Zamislite kako je tim ljudima. Šta im je ostalo, da odu ili da ostanu. Neko o njima mora voditi brigu.

Vakufske kuhinje

U vakufskim kuhinjama hrani se više od dvije i po hiljade ljudi u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Brodarevu. Ne gledamo na nacionalnost već su vrata naših kuhinja otvorena za sve kojima je pomoć neophodna. Mogu doći, uzeti svoj zalogaj, nahraniti porodicu. Svakog dana obrok je svjež, sa kurbanskim mesom. Hrana je raznovrsna, te se trudimo da isto što bismo pravili kod svojih kuća napravimo i za osobe kojima je to, nažalost, i jedini obrok kojeg imaju i jedini hljeb kojeg dobiju, a za Ramazan vruće pitice, pa nastojimo, koliko god smo u mogućnosti, što više hljeba da odnesu svojim kućama.

Kuće

Kuće nismo gradili samo u Sandžaku već i u susjedstvu. Hajrat djeluje devet godina. Otkako sam ja na njegovom čelu otvorili smo vakufske kuhinje 2009. godine. Već punih osam godina rade bez problema. Kuće smo gradili kako u Sandžaku, tako u BiH – u Srebrenici, Crnoj Gori – u Rožajama nekoliko izgradili, na Kosovu i drugim mjestima. Sa zadovoljstvom mogu reći da, u periodu koliko sam na čelu Hajrata, putem naše Hajrat TV pozivali smo ljude kada bi pokrenuli akcije, odazivali su se i ukupno smo napravili više od stotinu kuća u Sandžaku i šire. Hvala Allahu dž.š. imamo dobru saradnju sa džematlijama, ljudima iz dijaspore koji gledaju naše emisije četvrtkom od 20 sati, kao i priloge u Dnevniku Sandžak TV, koje ponekad emitujemo čak i četiri tokom sedmice.

Obzirom na to da nas naša vjera islam uči da moramo voditi računa o onima koji nemaju i da ih prije svega nahranimo, smogli smo snage 2009. godine otvoriti prvo kuhinje.

Mirsad Bećirović
direktor CHR Hajrat
Pomoć u ogrijevu
Krava za Mavriće iz Čitluka
Kuca za porodicu Čarkadžić 4
Previous
Next

Doniraj!

Želiš da svoje novac stavi u službu dobra? Doniraj Centru za humanitarni rad Hajrat, i budi siguran da si učionio/la dobro delo!

Kako mogu da pomognem?

Želiš da pomogneš rad Centra za humanitarni rad Hajrat? Želiš da učiniš dobro delo a ne znaš kome da pomogneš? Ukoliko želiš da saznaš više, pomogneš ljudima u nevolji i učiniš dobro delo, budi slobodan da nas kontaktiraš za sva svoja pitanja!

Naše aktivnosti

Podjela stipendija jetimima

Pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i CHR Hajrata danas je otpočela podjela stipendija za jetime u prostorijama CHR Hajrata. U narednim danima podjela

Čitaj više »

Podijeljene stipendije jetimima

U prostorijama Mešihata Islamske zajednice u Srbiji otpočela podjela stipendija jetimima. U organizaciji CHR Hajrata svakog mjeseca jetimske porodice dobijaju stipendije. Na taj način pomažemo

Čitaj više »