Sergija za Arap džamiju u Novom Pazaru

Arap džamija svo vrijeme obnove rađena od donacija vjernika iz Sandžaka i dijaspore. Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar u svim novopazarskim džamijama postavio sergiju da bi se radovi priveli kraju.

 

-Znam da ćemo svi Bošnjaci, svi vjernici ovdje u Novom Pazaru biti zadovoljni kada ugledaju novo ruho Arap džamije i koliko je kvalitetno urađena. Dobila je na značajnoj kvadraturi, tu su i muška i ženska abdesthana, molitveni prostor, učionice. Inače, abdesthane za žene u Novom Pazaru nema osim u Sinan-begovoj džamiji. I sve je urađeno najsdevremenije, u raskoši, u mermeru, ističe hafiz Irfan ef. Malić imam Altun Alem džamije

 

Ovo je, kaže, jedan veliki iskorak Islamske zajednice da gradi objekat od velike važnosti za sve muslimane.

-Objekat koji je simbol islama i muslimana, njihove postojanosti na ovim prostorima, simbol ponosa, borbe, prkosa. Arap džamija je bila rušena, nekoliko puta građena i obnavljana što govori o teškim vremenima kroz koja su muslimani prolazili. I danas smo mi kao vjernici počašćeni da možemo sebe ugraditi u ovaj hajrat i dati trajnu sadaku od koje ćemo imati koristi još na dunjaluku.

Vjernici svojim odazivom pokazali, naglašava, koliko im znači Arap džamija pritom svjesni da im to neće umanjiti imetak već naprotiv, a na Sudnjem danu grade sebi dvorac u džennetu.

 

Ostale aktivnosti