Saopćenje Mešihata

Slijedom odluke o uvođenju vanrednog stanja i u skladu sa instrukcijama nadležnih institucija u cilju prevencije širenja korona virusa, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji poziva pripadnike islama na teritoriji Republike Srbije na maksimalnu odgovornost i iskazivanje brige prema svom zdravlju i zdravlju drugih, te pridržavanje svih mjera prevencije, predostrožnosti i odgovornog ponašanja.

S ciljem sprječavanja širenja korona virusa, do daljnjeg se obustavlja izvođenje nastave u svim odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zejednice: predškolskim ustanovama Reuda i Vildan, Medresi Gazi Isa-beg, Fakultetu za islamske studije i Školi Kur’ana Časnog, kao i izvođenje   mektebske pouke u džamijama.

Apeluje se na sve vjernike i vjernice, posebno starije od 65 godina i one koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme, da dnevne namaze klanjaju u svojim kućama i da izbjegavaju obavljanje namaza u džematu.

Traži se od svih osoba iz rizičnih grupa, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih organa (bolest, starost i sl.), da umjesto dolaska u džamiju na džuma namaz u svojim domovima klanjaju podne namaz.

Nalaže se džumanskim hatibima da vremensko trajanje hutbe usklade sa aktuelnim okolnostima (maksimalno do 10 minuta).

Nalaže se imamima i džematskim odborima da vrijeme obavljanja dnevnih namaza, posebno džuma namaza, maksimalno skrate i ne dozvole bespotrebno zadržavanje u zatvorenim prostorijama džamija, mesdžida i drugih objekata Islamske zajednice, te da prostorije u kojima se obavljaju obredi dodatno očiste, dezinfikuju i provjetravaju.

Centar za humanitarni rad Islamske zajednice Hajrat obustavit će redovni rad vakufskih kuhinja i podjelu hrane, a umjesto toga će najugroženijim korisnicima periodično dijeliti pakete sa prehrambenim namirnicama, dok će se ostale aktivnosti Hajrata nastaviti u skladu sa propisima nadležnih organa.

Organizacija svih drugih kolektivnih vjerskih obreda (dženaza), programa i manifestacija će se uskladiti sa preporukama i naredbama nadležnih institucija i ustanova, koje se odnose na organizaciju javnih skupova i manifestacija.

Pozivaju se svi pripadnici Islamske zajednice da u cilju održavanja visokog stepena higijene poduzmu dodatne sanitarne mjere, te da pored redovnih ibadeta upućuju dovu Uzvišenom Allahu da nas zaštiti ove bolesti i drugih iskušenja.

 

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Ostale aktivnosti