Ramazanska poruka predsjednika Mešihata

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Poštovani vjernici

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u ibadetu posta, od zore do zalaska Sunca, nastojeći time da steknu Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. Post je popisan druge godine po Hidžri, tako da je ovo 1439. Ramazan od kako je Uzvišeni Allah objavio Muhammedu a.s. riječi: “O vi koji vjerujete, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste se grijeha klonili” (Bekare, 183)

Dolazi nam vrijeme koje su vjernička srca s velikom radošću i čežnjom iščekivala, kao što žedna, suha i ispucala zemlja iščekuje kišu da se spusti s neba. Dolazak mjeseca Ramazana kod muslimana cijelog svijeta oduvijek je poseban događaj, jer je on uvijek nešto novo, nešto drago i neprocjenjivo.

Prvi dan posta je u petak, 24. aprila. Ovogodišnji Ramazan ima 30 dana i završava se u subotu 23. maja.

Ramazanska oaza u koju večeras sa akšamom ulazimo, dok čekamo prve ramazanske kandilje koji će se upaliti na munarama naših džamija, u narednih mjesec dana ispunit će naše postačke duše i tijela blagodatima i bereketom koje samo Ramazan donosi sa sobom.

Kao i sve drage goste, dočekujemo ga s velikom radošću i oduševljenjem. Tradicionalno, mjesece koji mu prethode, redžeb i ša’ban, provodili smo u pojačanom ibadetu, u cilju priprema za doček Ramazana, ali ovogodišnji učajluci zatekli su nas u nesvakidašnjoj atmosferi zbog pandemije virusa COVID-19.

I uprkos tome, nije nas omelo da u kućnom ambijentu, što također, osjećamo kao veliku blagodat, a ne kao napornu izolaciju, ibadete činimo sa članovima svoje porodice i na taj način porodičnim džematom učestvujemo u ramazanskoj hošgeldiji. Smatramo ovo stanje kao odraz i dokaz ljudske nemoći pred Allahovom odredbom i htijenjem, te nastojimo izvući pouke koje nam Gospodar svjetova šalje sa ovim sitnim i nevidljivim opominjačem, ali i preispitati svako sebe ponaosob gdje smo zatajili u izvršavanju Allahovih naredbi.

Zato je ramazansko vrijeme najbolje za lično popravljanje svakoga od nas. Biti braća i sestre u vjeri je blagodat, a ta blagodat će se, ako Bog da, manifestovati tokom posta i pojačanog ibadeta u ramazanskim danima i noćima. Borit ćemo se u toku Ramazana za istinu i pravdu među ljudima. Toga nam nedostaje i tu se moramo ojačati energijom Kur’ana i Sunneta našeg Poslanika a.s.

I ne samo to, Ramazan je škola u kojoj se čovjek uči da voli svog Stvoritelja Allaha i čovjeka – brata u vjeri. Ramazan je milost Božija koja čovjeka uči kako da očisti svoje srce od pakosti; Ramazan je blagost koja čovjeku donosi lijepe misli i uči ga da govori lijepe riječi; Ramazan je sreća i spas za čovjeka koji želi da usreći i spasi drugog čovjeka, koji zaslužuje ljubav i pažnju, jer onaj koji usreći i spasi čovjeka, Allah dž.š. će njega usrećiti na ovome svijetu i spasiti ga na Ahiretu.

Braćo i sestre

Pred nama je mjesec Ramazan u kojem ćemo postiti sa željom da se učimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom. Ibadet posta uči čovjeka da nije sam na svijetu, već da postoje ljudi i stvari oko njega koje treba da upozna, a zasigurno na prvom mjestu jeste njegova porodica.

Upravo ovog Ramazana, zbog pandemije korona virusa, koja nam je onemogućila odlazak u džamije, makar u ovim prvim danima, pružila nam se prilika da se približimo najprečima, da napokon iftari u kućama zamijene restoranske iftare, koji su u zadnje vrijeme uzeli maha, ali i odnijeli bereket iz naših domova, kao i porodičnu iftarsku radost.

Naše kuće će nam biti naše džamije i mesdžidi, pa zato obavljajmo svoje namaze u džematu sa svojim ukućanima, jer je i tada namaz u džematu vrjedniji 27 puta od pojedinačnog namaza. Sada će doći do izražaja iskrena pobožnost, skrivena od pogleda ljudi, a znana samo Gospodaru svjetova, a intencija mubarek Ramazana jeste najsnažnije iskazivanje iskrene pobožnosti svakog čovjeka, za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovodunjalučkom vrijednosti.

Ramazan nam, također, donosi mnoštvo darova, koji nas obavezuju da i mi darujemo naš život i našu pobožnost Stvoritelju, našu zahvalnost i poslušnost roditeljima, našu vjernost i pouzdanost prijateljima, našu brigu i lijep primjer našoj djeci, našu ljubav, poštovanje i vjernost bračnom drugu, te da darujemo toplinu naše duše, širinu našeg srca i pruženost naše ruke braći i sestrama kojima dugujemo brigu i ljubav.

Poslanik a.s. nas je podučio da je ovo mjesec milosti, širokogrudosti, jednakosti, bratstva i svakovrsne dobrote i ljudskosti. Zato dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, ne zatvarajmo oči pred potrebama siromašnih i onih koji ne mogu živjeti od svoga rada ili uopće nemaju priliku da rade i da zarade za sebe i svoju porodicu.

Budimo solidarni i saosjećajni jedni prema drugima, jer to je najviši stupanj pobožnosti zbog koje je Uzvišeni Allah propisao post. Smisao ibadeta posta je da kod nas probudi saosjećanje prema onima koji su gladni i koji trebaju našu ljubav i pažnju. Stoga vas pozivam da se svi uključimo u akcije Centra Islamske zajednice za humanitarni rad “Hajrat”, koji je jedina ustanova koja tokom cijele godine brine o muhtačnima, jetimima, gladnima, bolesnima, ali i onima kojima je potreban krov nad glavom na teritoriji Sandžaka, Srbije i u okruženju.

Cijelo vrijeme vanrednog stanja protiče u znaku akcija pomoći najugroženijima i potrudit ćemo se da pomoć u ramazanskim danima stigne u svaku kuću, kojoj je potrebna, da na taj način donekle olakšamo život ljudima u ovim mubarek danima.

Ramazan je mjesec zekata i sadekatu-l-fitra od čije ispravnosti ovisi i ispravnost posta, da se ni na koji način ne zloupotrijebi u ovim teškim trenucima koji su zadesili cijeli svijet, pa tako i našu zajednicu, te da se, kao i do sada, pokaže visok nivo svijesti spram ovog ibadeta i isti uplati u Bejtu-l-mal Islamske zajednice, a koji će biti distribuiran i podijeljen, shodno kur’anskoj naredbi, do krajnjih korisnika.

Dragi vjernici

I na kraju, pozivam Vas na strpljenje i oprez dok traje vanredno stanje, da kao pravi vjernici shvatimo emanet života i zdravlja koji su nam darovani, da poštujemo odluke i savjete Kriznog štaba Mešihata Islamske zajednice i nadležnih državnih organa, da čuvajući sebe čuvamo i naše voljene, jer samo na taj način spriječit ćemo dalje širenje ovog virusa i učiniti da se što prije okupimo u našim džamijama u zajedničkom ibadetu džume i teravih namaza.

Allahu Svemogući, neka ramazanski ibadeti osnaže u nama volju za istinom, pravdom i međusobnim povjerenjem. Osposobi nas, Gospodaru, da volimo brata i da mu oprostimo ako je prema nama grijeh počinio. Osnaži nas, Svemogući, da od brata oprost tražimo ako smo prema njemu pogriješili.

Allahu Plemeniti, daj da iz tvrdih srca naših poteče bratska ljubav, kao što daješ da iz tvrde stijene voda teče, jer mi znamo da si Ti zadovoljan da živimo u slozi i ljubavi. Ti nisi zadovoljan da živimo u mržnji, međusobnoj zavisti, podijeljenosti i svađi.

Zato Te molimo, Uzvišeni Allahu, da ovim ramazanskim postom izliječimo dušu od mržnje, srce od pakosti, jezik od ružna govora, oči od grješna pogleda, ruke od nevaljala posla. Da izliječimo sebe, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoje društvo od poroka i grijeha, koji nam živote učiniše teškim i neizvjesnim.

S uvjerenjem da će nam mjesec Ramazan donijeti Allahovu milost, oprost grijeha, sreću i spas na Ahiretu, od srca svim muslimanima i muslimankama, u domovini i dijaspori, želim sretne i berićetne mubarek dane Ramazana, uz dovu Uzvišenom Gospodaru da ga u zdravlju, sreći i blagostanju ispostite sa članovima vaših porodica.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Mevlud-ef. Dudić

Ostale aktivnosti