Ramazanska čestitka predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Poslanika Islama Muhammeda, s.a.v.s.

Gospodaru moj, u Tvoje ime nijetimo da postimo mjesec Ramazan, od imsaka do iftara.

Gospodaru naš, u Tvoje ime postimo, Tebe vjerujemo, na Tebe se oslanjamo, i s Tvojim blagodatima iftarimo.

AMIN.

 

Poštovana braćo i sestre

U utorak, 13.04.2021. godine, je 1. Ramazan 1442. h.g., to jest prvi dan mjeseca posta, ibadeta koji kod Uzvišenog Allaha zauzima posebno mjesto, za koji je iskrenim vjernicima obećao posebnu nagradu.

Pred nama je mjesec odricanja od hrane i pića, mjesec zekata, sadake i dove, mjesec Kur’ana i noćnog-teravih namaza, mjesec sehura i iftara, mjesec međusobne solidarnosti i natjecanja u činjenju dobra.

Iza nas je teška godina, koja će ostati duboko urezana u sjećanjima svakoga od nas itrajno upisana kao godina zatvorenih džamija, otkazivanja hadža i godina pandemije korona virusa, koji je odnio stotine života naših prijatelja i članova rodbine, naših sugrađana, više od pet i po hiljada građana države u kojoj živimo i blizu tri miliona u svijetu, koji nas je natjerao da drugačije gledamo na život i više cijenimo Allahove blagodati zdravlja, vjere, slobode kretanja, porodice, namaza u džematu, zajednice itd.

Strah od bolesti i zaraze natjerao nas je da sve naše svakodnevne obaveze, naše navike i običaje ostavimo po strani, da ih se odreknemo ili prilagodimo aktuelnoj situaciji.

Organizirali smo se kao zajednica, pokazali snagu džemata, a kroz međusobnu solidarnost i spremnost da pomognemo ugroženima potvrdili da smo braća u vjeri i osjetili da nas je virus, iako se potencirala fizička distanca, ipak približio i učinio da suosjećamo jedni sa drugima.

Islamska zajednica i svi njeni članovi mogu se ponositi onim što smo zajedno učinili: više od 12.000 podijeljenih humanitarnih paketa muftačnima, velike količine zaštitne opreme i medicinskih uređaja, desetina ambulantnih vozila doniranih bolnicama u Sandžaku, ozbiljna količina lijekova koja je podijeljena bolesnima na terenu, materijalna pomoć dostavljena onima koji su se liječili u kućnim uslovima.

 

Poštovani vjernici,

Uspjeli smo, uz Allahovu pomoć, da u tako teškim okolnostima nastavimo naše funkcioniranje i pored svih izazova da u godini iza nas završimo nekoliko važnih projekata izgradnje i obnove džamija. Otvorili smo odjeljenje Ženske medrese u Tutinu, završili obnovu Arap džamije – dragulja naše čaršije i simbola Novog Pazara, izgradili i otvorili veleljepni Islamski centar na Gazilaru, koji je objedinio tradicionalno i moderno, završili i otvorili džamiju u Ribariću, džamiju na Ćerimidžinici i još nekoliko džamija na prostoru Sandžačkog i Novosadskog muftijstva, a istovremeno smo krenuli u projekat izgradnje nove zgrade Muške medrese u Novom Pazaru.

Sve pomenuto plod je neizmjerne Allahove milosti koju je spustio na ovaj kraj, na našu zajednicu i vjernike, na kojoj trebamo neprestano zahvaljivati Plemenitom Gospodaru.

Pred nama je mjesec radosti stanovnika Zemlje u kojem je ponovo na ispitu snaga našeg imana, u kojem ćemo imati priliku pokazati našu iskrenu vjeru i nadmetati se u ibadetima posta, namaza, zekata, sadekatu-l-fitra,te spremnost da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, da jačamo našu zajednicu i čuvamo jedinstvo i slobodu vjernika.

Mjesec Ramazan i post u njemu prilika je da našu vezu sa Gospodarom ojačamo, da naše umorne duše ibadetom odmorimo, da se jedni drugima približimo, da sklad tijela i duše postignemo, da Allahovu milost, pomoć i zaštitu zaslužimo. Stoga, ovu jedinstvenu priliku iskoristimo, muftačnima pomozimo i akciju obezbjeđivanja iftara za siromašne podržimo, koju organizira Centar za humanitarni rad Hajrat kroz sedam vakufskih kuhinja u Sandžaku i dijeljenjem iftarskih obroka na prostoru Muftijstva beogradsko-novosadskog.

Cijenjena braćo i sestre, dragi postači,

Ulazimo u Ramazan sa strahom i neizvjesnošću šta će sutra donijeti. Korona virus je i dalje sa nama – uzima svoj danak. Svakodnevno slušamo o velikom broju novozaraženih i umrlih, ali i svjedočimo nastojanju nadležnih organa da se kroz program imunizacije suzbije njegovo dalje širenje, što zahtijeva našu podršku. Naša vjera nas uči da spasiti život jednog nedužnog čovjeka jednako je spasu čitavog čovječanstva.

Zbog toga, neka našu radost povodom dolaska mjeseca Ramazana prati oprez, odgovorno ponašanje i poštovanje svih odluka i preporuka nadležnih državnih i organa Islamske zajednice, koje imaju za cilj da sačuvaju živote i zdravlje nas, naših porodica i svih naših sugrađana.

Uz dovu Uzvišenom Allahu da u Ramazanu spusti na nas Svoju milost i daruje obećanu nagradu, Njega Uzvišenog molimo da nam olakša post u Ramazanu i ukabuli ga, kao i sve druge naše ibadete, da nas zaštiti od bolesti, da bolesnima podari izlječenje, a onima koji su preselili oprosti grijehe i uvede u Džennet.

U to ime, svim pripadnicima Islama na prostoru Srbije, svim Sandžaklijama razasutim po svijetu, Ramazan mubarek olsun.

Ostale aktivnosti