Predsjednik Mešihata prisustvovao podjeli iftara u Vakufskoj kuhinji u Novom Pazaru

Nakon Sjenice, naša televizija boravila je u Vakufskoj kuhinji u Novom Pazaru, gdje smo prisustvovali podjeli iftara i sehura korisnicima. Plato ispred Vakufske kuhinje u Novom Pazaru bio je mali da primi sve one koji sau došli po svoj iftar i sehur. Podjeli iftara i sehura prisustvovao i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa kim je u delegaciji bio i predsjednik novopazarskog medžlisa Enes ef. Ibrović. U uvodnom dijelu na dolasku im se zahvalio direktor CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirović.

“Posebna mi je čast i zadovoljstvo da pored svih obaveza naš uvaženi muftija dr. Mevlud ef. Dudić je izdvojio vrijeme da bude večeras ovdje na podjeli iftara u Novom Pazaru, a sa njim u delegaciji i predsjednik medžlisa u Novom Pazaru Enes ef. Ibrović. Koristim ovu priliku da im se zahvalim, daih dragi Allah nagradi i podari im svaki hair i bereket”, kazao je Mirsad ef. Bećirović.

Pored iftara i sehura, korisnicima su podijeljeni bogati paketi namirnica, kurbansko meso, te mantije i kolači kako bi još dodatno mogli obogatiti svoju iftarsku trpezu. Islamska zajednica sa svojim Hajratom, navodi muftija dr. Dudić, nastavlja uzvišenu misiju brige o muftačnima. Niti jedna porodica, navodi on, ne smije biti gladna. Tako je već punih 15 godina.

“Evo drugog dana mjeseca Ramazana, a 15-ta godina uzastopno Vakufske kuhinje pomažu one kojima je pomoć potrebna. Došao sam ovdje da budem dio ovog ambijenta, kada je od jučer već započela podjela ramazanskih iftara i nastavilo se ono što se čini tokom čitave godine. I nisu samo iftari, već i namirnice, kao i kurbansko meso koje se dijeli svima onima kojima je potrebno i neophodno. Dobro bi bilo da nekada, s vremena na vrijeme, prošetate pored Vakufskih kuhinja i vidite prizor velikog broja ljudi koji u red čeka da se vrata kuhinje otvore pa da uzmu svoj iftar ili svoj obrok. I taze pitaljke i kuhana hrana i ovoga puta i slatko i mantije i svakako bogati paketi su dio onoga što rade CHR Hajrat i naše Vakufske kuhinje, a sve u organizaciji Mešihata IZ-e”, kazao je muftija dr. Dudić.

Uslijedio i poziv svim vjernicima da se odazovu pozivu i postanu dio velikog haira, posebno u mjesecu Ramazanu, mjesecu humanosti, kada se svako dobro djelo višestruko nagrađuje.

“CHR Hajrat je najbolje mjesto da date i pomognete i tako obradujete gladne. Mi ne činimo ovo rad reklame, ali imamo potrebu da se zahvalimo ljudima koji imaju svijesti i koji ne zaboravljaju svoje Vakufske kuhinje, jer podrškom Vakufskim kuhinjama sebe ne reklamiraju, a pomažu sebe i svakako one kojima je pomoć neophodna. Nije lahko organizirati distribuciju i pripremiti 2000 obroka svaki dan, a posebno je to u Ramazanu otežano zato koristim priliku da se zahvalim svima onima koji daju zekjat i sadakatul fitr u Bejtul mal Mešihata IZ-e, jer iz Bejtul mala IZ-e pomažete Vakufske kuhinje i sve druge projekte koji se realiziraju posredstvom CHR Hajrata”, završava muftija dr. Dudić.

 

Ostale aktivnosti