MOK i Hajrat uručili pomoć izbjeglicama

Hajrat i MOK ponovo u pomoći izbjeglicama koje spas od rata traže u evropskim zemljama, pretežno u Njemačkoj. Zajedno sa njima i predsjednik Mešihata juče u Subotici i Kanjiži. Podijeljeno oko 400 paketa a za naredni period nepohodne su kabanice, čizme i topla odjeća.

Ljude koje srećemo u sobotici kažu da je put bio opasan, ali da se u Srbiji ne plaše, ali inače strahuju za svoju porodicu.

“Iz Sirije sam. Želimo na siguran teritorij, želimo dobar život. Imam novac, ništa mi ne treba samo da pređem mađarsku granicu a onda Njemačka ili Velika britanija. A prelazak je prava sreća. Ako je imate i preći ćete neće vas graničari zaustaviti..Neki je imaju..neki nažalost ne.” pričaju nam izbjeglice.

Pomoć u hrani, odjeći, sredstvima za higijenu iznosi oko 10 hiljada eura, namijenjena je za oko 400 osoba. Trenutno su neophodne kabanice, čarape I čizme. Posebno teška je situacija u Kanjiži. Samo u dva dana više od 4 hiljade ljudi je došlo I otišlo odatle. U prihvatnom centru očekuju se novi kontejneri, u koje će, čim se vrijeme poboljša biti uspostavljen vodovod, kao I tuševi, topla voda I osvijetljenje.

Muftija Dudić najavio da će Islamska zajednica i dalje pomagati ugroženima, uz nadu da se neće desiti zatvaranje granice za izbjeglice.

Podršku pruža I Odbor Islamske zajednice u Srbiji. Svakodnevno, bez obzira na teške uvjete u kojima njihove džematlije žive.

 

 

 

 

 

 

Ostale aktivnosti