Hajrat organizuje podjelu iftara i za Prijepolje, Brodarevo, Priboj, Novu Varoš

Centar za humanitarni rad Hajrat pobrinuo se da, nakon Novog Pazara i Sjenice, i korisnici vakufske kuhinje u Prijepolju, Brodarevu, Novoj Varoši, Priboju dobiju svoje iftare. Mnogi, nažalost, bez ove pomoći ne bi imali čak ni hljeb, a s Hajratom kuhani obrok i pitice i na njihovom su stolu. I na ovaj način, Hajrat i Mešihat čine da se ovi ljudi ne osjećaju drugačijim, poniženim i manje vrijednim od ostalih. Besim Rondić iz Prijepolja uzima i dostavlja hranu za tri porodice od početka rada ove kuhinje, već jedanest godina.

Ova im kuhinja mnogo znači. Imaju topli obrok ne samo u vrijeme ramazana. Hranu imaju i za vikend, sve dane pokriveni su s namirnicama. Još jednom hvala Hajratu koji se bavi organizacijom, hvala svim donatorima, dobrim ljudima, kaže Besim Rondić.

Dženita Tahirović majka je troje djece i porodicu hrani iz Vakufske kuhinje već jedanaest godina.

Paketi koje dijele mnogo nam znače, dolazim ovdje redovno, hranim djecu.. Kad god bude neka pomoć, šta god mi zatreba oni prvi pomognu i izađu u susret

Inače, iz Vakufske kuhinje u Prijepolju spremaju se i dijele raznovrsni obroci, pored Prijepolja i za Brodarevo, Priboj, Novu Varoš.

Obroci su dovoljni da budu ne samo za iftar već i sehur. Inače, kuhinje rade svakodnevno i mimo ramazana i pomažu najugroženijima. Iako je pandemija korona virusa dodatno usložnila ionako tešku ekonomsku situaciju Hajrat uz podršku dobrih ljudih održava rad vakufskih kuhinja kako bi se, koliko je moguće, olakšao život brojnim porodicama.

Molim Boga dragog da nagradi sve naše donatore, a posebno bih pohvalio našu dijasporu, naše džemate, organizaciju Bošnjaci Frankfurta i dijaspore koji već punih šest godina podržavaju rad vakufskih kuhinja, ali i sve druge aktivnosti Hajrata- izgradnju kuća, pomoć bolesnima. Koristim ovu priliku da se svima njima zahvalim i molim Boga dragog da im ukabuli i podari svako dobro, uveća nafaku, sačuva njih i porodice i da nastavimo pomagati porodicama kako u Prijepolju, tako i u čitavom Sandžaku ali i u drugim mjestima gdje je to potrebno, poručuje Mirsad ef. Bećirović direktor CHR Hajrat.

Svakodnevno, na terenu, u kontaktu s porodicama i koordinator Hajrata za Prijepolje.

Zaista je ovo jedna velika i jako odgovorna akcija prema ljudima. Hajrat u svojoj misiji pomaže tamo gdje je najpotrebnije. Želim se zahvaliti svima koji su doprinijeli da se ovi iftari spreme i podijele i činim dovu Allahu, dž.š. da ih nagradi, ističe Alen ef. Duraković koordinator CHR Hajrat za Prijepolje

Akcija podjele iftara i paketa pomoći bit će nastavljena. Pozivaju sve koji žele učestvovati da se pridruže i zajednički obezbijede što više iftara, toplih obroka ali i osnovnih životnih potrepština koje su nekome svakodnevnica a nekome prijekopotrebne.

 

Ostale aktivnosti