Dr. Enver-ef. Omerović: Ramazan u ovakvim okolnostima opomena je ummetu od strane Gospodara

Gost Ramazanskog programa Sandžak televizije bio je glavni imam medžlisa IZ-e Novi Pazar dr. Enver-ef. Omerović. Govorilo se na niz aktuelnih tema povodom mjeseca Ramazana. Okolnosti u kojima smo dočekali najdražeg gosta od svih mjeseci ove godine su jako specifične, uzrokom pandemije korona virusa. Na društvenim mrežama često imamo prilike čitati kako pojedini smatraju da je cijela situacija jedan od vidova Božije kazne. Dr. Omerović smatra da je kazna teška riječ, te da se ova situacija više treba okarakterizirati kao svojevrsna opomena i pokušaj restarta cijelog čovječanstva.

“Ništa se ne dešava bez Allahove volje i određenja. Druga stvar jako bitna – ono što Allah odredi, znajte, uvijek ima mudrosti i haira u tome i treća stvar – ono što je za nas muslimane jako bitno jeste da imamo lijepo mišljenje o našem Gosporadu. Tako da ne trebamo govoriti da nas ovime Allah kažnjava, ali isto tako nije da ne znači ništa. Za trenutnu situaciju se može reći da je opomena, možda i pokušaj refrešovanja cijelog čovječanstva. Kao da je Uzvišeni Gospodar sve nas htio da malo razbudi iz tog sna, jer smo se nekako svi malo opustili i živimo ovaj život jako ležerno zapostavljajući mnoge bitne stvari”, kazao je dr. Omerović.

Pored toga što su sa svim svojim imamima, a oni dalje sa svojim džematlijama učestvovali u humanitarnoj akciji CHR Hajrata, medžlis se posvetio i misionarskom dijelu kroz svakodnevna onlajn predavanja, ali i onlajn mekteb za mališane.

Šifra na koji način najbolje provesti mjesec ramazan i iz njega izaći da Gospodar bude zadovoljan tobom zapravo leži u tome da pored svih svojih farzova koji su nam propisani posebnu pažnju posvetimo nafilama i udjeljivanju onima kojima je pomoć potrebna, posebno u danima kada ničija sofra ne bi smjela ostati bez iftara.

Poruka svim ljudima za kraj je da će sve ovo proći, a da će ljudi pamtiti samo one koji su bili uz njih onda kada je bilo teško.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

Ostale aktivnosti