CHR Hajrat svakodnevno dijeli iftare i sehure i u Sjenici

Nakon Novog Pazara obišli smo Vakufsku kuhinju u Sjenici, gdje smo prisustvovali podjeli iftara i sehura za postače slabijeg materijalnog stanja. Centar za humanitarni rad Hajrat već punih 11 godina hrani preko 2000 sandžačkih porodica, a praksu podjele hrane nastavlja i u mubarek mjesecu Ramazanu. Korona virus izazvao je još veću finansijsku krizu kod ljudi, pa smo svjedočili ogromnim redovima postača koji, bar, ne moraju razmišljati o svojoj iftarskoj sofri. Naše je samo to što u ime Gospodara udijelimo drugom. Poslanik a.s. nas uči da nije pravi vjernik onaj koji zaspi sit, a njegov komšija gladan. Direktor CHR Hajrata Mirsad ef. Bećirović iskoristio je priliku da se zahvali svim humanim ljudima iz Sandžaka i dijaspore koji godinama već ne žale izdvojiti iz svog imetka kako bi pomogli one koji su u potrebi.

Koordinator Hajrata za Sjenicu Mensur Hamidović kaže da hrane i drugih potrebština za siromašne uvijek ima. Mirsad efendija brižljiv je čuvar emaneta koji mu je povjeren, kaže Hamidović.

A korisnici puni divnih riječi, kako za rukovodstvo Hajrata, tako i za uposlenike i kuhare. Hrana uvijek topla i svježa, raznovrsna. I da nije bilo Vakufskih kuhinja, svjedoči jedna od korisnica, ne bi znala kako bi svojoj djeci obezbijedila koru hljeba.

Cijelu reportažu o podjeli iftara u Novom Pazaru i Sjenici pogledajte večeras na Sandžak TV sa početkom od 20 časova.

 

Ostale aktivnosti