Akademik Zukorlić u Utisku nedelje – Problemi na koje sam ukazivao izlaze na vidjelo

Gosti emisije “Utisak nedjelje” na Nova S televiziji ovog vikenda bili su predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić, te profesori Biljana Stojković i Vladeta Janković.

U prvom dijelu emisije govorilo se o doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Ovom prilikom akademik Zukorlić kazao da je u pitanju politički obračun te da se pokušava zakon sprovoditi selektivno.

“Moja izjava ukazuje na to da je u pitanju politički obračun, pa je moj stav bio da, ukoliko je politički obračun, svi moraju biti svjesni da će neko nekog pobijediti, a neko nekog poraziti. Ali trebamo vidjeti ko to dopušta plagijate? Ko su te strukture koje dozvoljavaju da jedan plagijat prođe? Ko su te komisije koje dozvole cijeli taj proces? Svesti to samo na političku figuru, pored svih ostalih, to je za mene nečasno. Hajmo malo argumenata, bez uvreda i nekih nipodaštavanja”, kazao je akademik Zukorlić.

“Ovo nije politčki obračun, već obračun ljudi koji umiju da misle i jednog dijela oligarhije na vlasti”, istakla je profesor Stojković.

Poenta je da univerzitet treba zaštiti od političkog obračuna ističe Zukorlić. Dodao i da je u prethodne tri i po godine svog djelovanja bio, kako kaže, najglasniji kad je u pitanju visoko obrazovanje, te problemi i izazovi sa kojima se susreće.

“Plagijati se moraju raskrnikati, osuditi, apsolutno nemam taj problem, ali dok se proces ne završi ne možete nešto proglasiti plagijatom. Moje mišljenje je da se mora ispitati. Postoje sporni dijelovi, kao i što postoje neki jako dobri dijelovi. Ja ovdje nisam advokat Siniše Malog, ali se ne može proces vršiti selektivno. Lomite koplja na troje ljudi. Tu se postavlja pitanje šta je sa doktoratima koji su branjeni pred to troje ljudi? Šta je sa naučno-nasatavnim vijećem koje je odobrilo doktorat? Tek se kreće i Bog zna dokle će se sve tu doći”, istakao je akademik Zukorlić.

Akademik Zukorlić govorio i o korupciji u visokom obrazovanju. Ukazao na važnost kontrole trošenja budžetskog novca. Dodao da na probleme u obrazovanju ne treba gledati pojedinačno već sistemski.

“Jedino ćemo se pomjeriti naprijed ukoliko pojedinačne slučajeve ne budemo promatrali onako rastrzano i tendenciozno, već kad budemo promatrali ko je zapravo davao akreditacije tim univerzitetima. To su sve pređašnje akreditacione komisije koje su u kriminalu do guše. Problemi su sistemske prirode, a neko je odgovoran. Pozivam sve faktore i pozicione i opozicione da skupa raskrinkamo to, pa da odgovorni odgovaraju, ma ko god da su ti ljudi”, rekao je akademik Zukorlić.

Uslijedio je dio emisije gdje je akademik Zukorlić odgovorio na optužbe koje se tiču Internacionalnog univerziteta čiji je osnivač da nema akreditaciju, jer, kako je istakla Stojković, neispunjava osnovne uslove.

Zukorlić istakao da su diplome Internacionalnog univerzieta priznate i valdne, da je Univerzitet u procesu akreditacije, te da mnogo neistina rečeno na račun ove visokoškolske ustanove.

“Vi ste kontradiktorni. Ja sam se prije tri godine obraćao studentima kojima se ugrožavaju već deset godina prava i rekao da će biti sretni što tada nije dobijena akreditacija. Radilo se o političkom i tendencioznom djelovanju. Tada je rečeno: “Ne daj akreditaciju ni po koju cijenu”. Dolazili smo u priliku da čujemo kako jedan kaže:“Ja im nisam dao!”. Pa ko si ti da nekom daš ili ne daš? Vjerujte, sada se radujemo i ponosimo time što nam neka banda nije dala akreditaciju. Evo šta vi radite sa ovakvom hajkom. Vi uznemiravate javnost, studente i njihove roditelje. Ja se ponosim time što se na Internacionalnom univerzitetu ne može naći niti jedna afera vezana za plagijate, kao što je slučaj na univerzitetima kojima je akreditacije davala spomenuta komisija”, dodao je akademik Zukorlić.

Što se tiče samog utiska nedjelje, akademik Zukorlić je istakao da iz ponuđenih prijedloga nema utisak, već da je za njega najveći utisak, a o kojem Srbija malo ili gotovo nikako ne govori, akcija Cetra za humanitarni rad Hajrat u kojoj je, od temelja do krova, izgrađena kuća i poklonjena siromašnoj porodici bez krova nad glavom, Ona je, podvlači, samo jedna od stotinu koliko je do sada izgrađeno.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

Ostale aktivnosti