Akademik Muamer Zukorlić održao press konfereciju povodom novonastale situacije i širenja korona virusa

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić je održao press konfereciju povodom novonastale situacije i širenja korona virusa. Uputio poruku da se da je ljudska i vjerska obaveza, da u potpunosti poštujemo sve odredbe za suzbijanje korona virusa u cilju očuvanja života i zdravlja građana. Poseban apel uputio pripadnicima sandžačke dijaspore.

  • “Mi ovdje u Sandžaku, sa najmlađim stanovništvom u Evropi, imamo najveće šanse da se odbranimo od ove opake opasnosti. Ukoliko se budemo pridržavali, osnovnih, etičkih, vjerskih, civilizacijskih ali i zakonom utvrđanih normi, u pogledu higijene, komunikacije sa drugima i cjelokupnog ponašanja. Za pripadnike Sandžačke dijaspore imam posebnu poruku a to je da ostanu na mjestima gdje su se zadesili. Znajte da vam je ljudska i vjerska obaveza da ostanete na tom mjestu. Vjerovjesnik Muhammed a.s. kaže: “kada se desi zaraza, svako neka ostane tamo gdje jeste. Ukoliko je u mjestu zaraze, nema pravo da izađe, a oni koji su u mjestima gdje nema zaraze nemaju pravo da ulaze u mjesta koja su zaražena“. Znam da volite sve, od porodice do grada, i baš zbog toga nemojte dozvoliti da im prenesete virus, a to je veliki zločin. Prenjeti virus namjerno ili nenamjerno, je veliki zločin. Budite u samoizolaciji i nemojte sebi dopustiti neodgovornost. Vi koji ste ušli u zemlju, obavezni ste da se pridržavate svih odredbi za šta ćete se kajati cijeloga života.“.

Aklademik Zukorlić je kao drugu poruku iskoristio priliku da podrži IZ u Srbiji, na čelu sa sa predsjednikom Mešihata dr. Mevlud ef. Dudićem, koja je jutros donijela odluku da suspenduje džematske namaze a posebno džume, a u cilju eliminacijne rizika od zaraze virusom.

  • To je jedan veoma odgovoran čin. Ja im na tome zahvaljujem i dajem potpunu podršku. Pozivam sve muslimane da ih podrže jer se tako podrža odgovorno rukovodstvo, ne vodeći se emocijama. Emocija sam svestan i lično ih imam, znam kako je svakom vjerniku koji nije propustio džumu, kome ta džuma znači duhovni i morlani život, koja ga ispunjuje. Vjera islam nema u sebi niti jedan propis koja izlaže ljude opasnosti. Sve što šteti nema mjesta u islamu, to je osnovni princip vjere islama. Vjeru je Svevišnji Allah dž.š. objavio da bi koristila ljudima, ukoliko jedan propis šteti ljudima onda se eliminiše, dok se normalno ne funkcioniše. Pozivan i sve džematlije da poštuju ovu odluku, da je do kraja razumiju. Ovo donešeno na vjerskim principima, ali i u interesu samih muslimana“.

Solidarnost u teškim vremenima dolazi do izražaja, kao i sama ljudska priroda odnosno struktura ličnosti, navodi akademik Zukorlić kao treću poruku.

  • „Onaj ko ima u sebi dobra, dobro pokazuje u kušnjama. Od izuzetne je važnosti da pomognemo starijim osoba, kojima je zabranjeno kretanje 24h, da mogu normalno živjeti i da ne budu ničega uskraćeno samo zato što ne mogu da se kreću. Porodica, rođaci, najbliži se najprije moraju naći starijima na usluzi. Ja sam siguran da preko 90% to i funkcioniše jer smo mi u Sandžaku sačuvali porodične, tradicionalne obaveze i to funkcioniše. Naravno, postoje pojedinci koji nemaju nikoga. Mi smo kao SPP formirali call centar kako bi im mi, prije svega mladi izašli u susret, ali i CHR Hajrat, da zajedno djeluju. Pozivam i one koji su u finansijskoj mogućnosti, umjesto da deponuju namirnice u svojim domovima više nego što im je potrebno, već da djeluju i koliko mogu pomognu CHR Hajrat, i čije su mogućnosti ograničene. Paketi hrane da budu na kraju upućeni onima kojima je pomoć potrebna. Ovo treba shvatiti kao kušnju, kroz koju treba proći kao prije svega čovjek, prema samoopasnosti, prema porodici, i prema svim mogućim izazovima. Ukoliko potraje, može izazavati i teže probleme. Stala je proizvodnja, stao je biznis. Kako ispatiti plate?

Akademik Zukorlić pozvao državu da pomogne privatnim poslodavcima tako što što će im platiti poreze i doprinose za radnike.

  • Ukoiko ovo potraje može doći do otpuštanja radnika. Ja upućujem poziv predsjedniku Republike Srbije i Vladi ove zemlje da ne zaboravi privatne poslodavce, da preduzme potrebne korake da pomogne i njima kako bi sačuvali radnike na radnim mjestima. Kao prvi korak tražim od države da poslodavcima olakša time što će im platiti poreze i doprinose za radnike, jer pored toga što poslodavac treba dati platu radniku on treba i da mu uplati i poreze i doprinose, a ne privređuje. Od čega da im to isplati? U ovom slučaju država je u obavezi da pritikne poslodavcima u pomoć kako ne bi dobila hiljade ili desetine hiljada radnika na ulici, odnosno bez posla, koji preko noći mogu posltati socijalna i humanitarna kategorija. Da se to ne bi desilo tražim od države da poslodavcima olakša time što će im preuzeti plaćanje poreza i doprinosa a kasnije ćemo vidjeti prema trajanju ove krize kako da se dalje ophodi”.

Sada moramo biti svi na istoj strani, ne može biti država na jednu stranu, privatnici na drugu, političari na treću, već moramo svi biti ista strana, ukoliko želimo da posledice ovog iskušenja i ove pošasti budu što manje. Biće i dalje u relaciji saradnje, računajte na nas, sve što mi možemo da uradimo i kao stranka, i kroz udruženja i organizacije koje prema nama gravitiraju činićemo sve što možemo, naglašava akademik Zukorlić.

Akademik zukorlić čestitao Internacionalnom univerzitetu na uspjehu povodom online nastave ali i Matici bošnjačkoj i Sandžak televiziji koji su juče potpisali ugovor sa Ministarstvom prosvjete postali ključni predstavnici za realizaciju nastave na bosanskom jeziku.

  • “Ja želim također da čestitima Internacionalnom univerzitetu koji je uspio na najsavremeniji način, na najbolji način, prije svih drugih univerziteta, da organizira online nastavu i to na elektronski, estetski, najbolji mogući način. Evo svakodnevno ih zovu drugi univerziteteti širom Srbije i izvan Srbije da bi saznali kako su to izveli i na koji način, da se stručno konsultuju kako bi oni na isti način organizirali takvu nastavu. Tu IUNP pokazao svoj tehnološki i tehnički kapacitet, činjenicu da je zapravo centar mozgova, centar pameti, centar organizacije a isto tako i koliko brine za studente”.
  • “Želim da čestitam i Matici bošnjačkoj i Sandžak televiziji koji su juče potpisali ugovor sa Ministarstvom prosvjete i biće ključni predstavnici za realizaciju nastave na bosanskom jeziku. To je jedan veliki poduhvat. Oni se tehnički već spremaju i vrlo brzo će krenuti nastava na daljinu. To je veliki poduhvat, velika odgovornost. Preuzeli su veliko breme ali isto tako i pokazatelj ko je taj ko promišlja i nacionalne interese, ko je taj ko je spreman i misaono i tehnički i kadrovski da uvijek bude narodu na usluzi. U tom pogledu svi naši kapaciteti i dalje će biti građanima na usluzi, ali moramo do kraja ostati solidarni, do kraja odgovorni, nema junačenja, nema navika koji smo ranije pripadali, nema onog ma nama ne može niko ništa. To je neodgovorno, mi na to nemamo pravo ni kako vjernici, ni kao ljudi, ni kao svjesna bića. Gdje postoji iole rizika on se mora eliminisati i komunikacijski, nema rukovanja, nema kontakta. Poštivati norme i tek kada sve ispoštujete do vas onda možete očekivati Božiju pomoć. Neodgovorna osoba ne može očivati Božiju pomoć, dova se ne prima od neodgovrnih osoba. Morate prvo izvršiti svoju obavezu da bi ste od Gospodara očekivali pomoć”.

SANA

Ostale aktivnosti